Plant biodiversity promoting food security

the experience of the PANC UFF Program in the dissemination of Non-Conventional Food Plants

Authors

  • Odara Horta Boscolo Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil
  • Hugo Teixeira Abreu Bakr Faria Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil
  • Ana Julia Santos Porto Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil
  • Gabriel Cunha dos Santos Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil

Keywords:

Sustainability, Education, Health, Participatory methodologies

Abstract

The extension program “Getting to Know Other Edible Plants - PANC UFF” promotes the use of Non-Conventional Food Plants (PANC) as a tool for food security and health promotion for the community in general. By integrating academic and popular knowledge, the program strengthens sustainable food practices with a focus on biodiversity and food autonomy. Aligned with the Sustainable Devel¬opment Goals (SDGs), particularly SDG 2 (Zero Hunger) and SDG 3 (Good Health and Well-being), the project develops educational activities that explore the po¬tential of PANC in improving the quality of life. Through workshops, educational games, and technologies, the PANC-UFF fosters innovative education that brings together the communities and the academy, allowing for dialogue and the recov¬ery of traditional knowledge. This integration strengthens the university exten¬sion work as a space for promoting health and well-being, while contributing to awareness about the positive impact of a diverse, nutritious, and ecological diet. The extension practices developed face challenges such as cultural resistance and lack of knowledge about the PANC, but seek to overcome them through par¬ticipatory and inclusive methodologies. Thus, the program offers an innovative approach to health promotion, fostering knowledge exchange between the uni¬versity and the society, and encouraging the development of public policies that support the sustainable use of PANC and the preservation of biodiversity.

Author Biographies

  • Odara Horta Boscolo, Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil

    Doutora em Etnobotânica pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) – Rio de Janeiro, RJ, Brasil.

  • Hugo Teixeira Abreu Bakr Faria , Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil

    Graduando em Ciências Biológicas pela UFF.

  • Ana Julia Santos Porto, Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil

    Graduanda em Ciências Biológicas pela UFF.

  • Gabriel Cunha dos Santos, Universidade Federal Fluminense (UFF) – Niterói, RJ, Brasil

    Graduando em Ciências Biológicas pela UFF.

References

BOSCOLO, Odara Horta. Estudos etnobotânicos em área de Mata Atlântica, nas Comunidades de Galdinópolis e Rio Bonito, Nova Friburgo, Rio de Janeiro, Brasil. 2011. 512f. Tese (Doutorado em Biologia Vegetal) - Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2011.

FELIPPE, Gil. Entre o jardim e a horta: as flores que vão para a mesa. São Paulo: Senac, 2003.

JACOB, Michelle Cristine Medeiros; ALBUQUERQUE, Ulysses Paulino. Biodiverse food plants: Which gaps do we need to address to promote sustainable diets? Ethnobiology and Conservation, [S. l.], v. 9, n. 30, p. 1-6, 2020. Disponível em: https://ethnobioconservation.com/index.php/ebc/article/view/371. Acesso em: 5 nov. 2024.

KELEN, Marília Elisa Becker et al. (Orgs.). Plantas alimentícias não convencionais (PANCs): hortaliças espontâneas e nativas. Porto Alegre: UFRGS, 2015. Disponível em: https://www.ufrgs.br/viveiroscomunitarios/wp-content/uploads/2015/11/Cartilha-15.11-online.pdf. Acesso em: 5 nov. 2024.

KNUPP, Valdely; LORENZI, Henry. Plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Brasil. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014.

MELO, Roseli Freire de; VOLTOLINI, Tadeu Vinhas (Ed.). Agricultura familiar dependente de chuva no Semiárido. Brasília: Embrapa, 2019. Disponível em: https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/204569/1/Agricultura-familiar-dependente-de-chuva-no-semiarido-2019.pdf. Acesso em: 5 nov. 2024.

ONU. Organização das Nações Unidas no Brasil. Documentos Temáticos: Objetivos de Desenvolvimento Sustentável. Brasília: ONUBR, 2017. Disponível em: http://www.br.undp.org/content/dam/brazil/docs/publicacoes/documentos-tematicos-ods-07-2017.pdf. Acesso em: 11 mar. 2024.

POULAIN, Jean-Pierre. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Tradução de Rossana Pacheco da Costa Proença, Carmen Sílvia Rial e Jaimir Conte. 2ª ed., Florianópolis: Editora da UFSC, 2013.

SILVA, Maria do Socorro; VASCONCELOS, Simão Dias. Extensão universitária e formação profissional: avaliação da experiência das Ciências Biológicas na Universidade Federal de Pernambuco. Estudos em Avaliação Educacional, [S. l.], v. 17, n. 33, p. 119-135, 2006. Disponível em: http://www.fcc.org.br/pesquisa/publicacoes/eae/arquivos/1280/1280.pdf. Acesso em: 2 set. 2024.

Published

2024-12-27

How to Cite

Plant biodiversity promoting food security : the experience of the PANC UFF Program in the dissemination of Non-Conventional Food Plants. UFF & Sociedade, [S. l.], v. 4, n. 5, p. 1–10 e040514, 2024. Disponível em: https://www.periodicos.uff.br/uffsociedade/article/view/64651. Acesso em: 12 dec. 2025.