Training family farmers to manage fruit growing in the municipality of Alenquer, Pará
Keywords:
Fruit growing, Family farming, Sustainability, Food securityAbstract
Brazilian fruit farming has proven to be a productive alternative for generating income for the families that develop it, especially family farmers. In the state of Pará, the production of citrus fruits, especially Amazonian fruits, has stood out on the national scene. However, it is necessary to overcome the challenges imposed by the lack of technical assistance, incentives for technological investments, as well as compliance with the legal requirements applicable to this segment. In this context, this work aimed to train family farmers for the management of fruit farming in the municipality of Alenquer, western Pará state, through an extension project implemented by the Extension Promotion Program of the Federal University of Western Pará (UFOPA). The activities were carried out from July 2023 to June 2024, through theoretical and practical workshops, involving themes such as: agroecological production, good practices in the manufacture of pulps and business management, with the participation of approximately 30 family farmers from the Association of Small Producers, extractivists and artisanal fishermen - ASPROEXPA. The implementation of the Project encouraged the participation of students from the Alenquer Campus in the courses of Administration, Public Management and Law, technicians and teachers, who are members of the Center for Administration, Development and Society in the Amazon – NADESA, Teaching, Research and Extension Program of UFOPA/Alenquer Campus. Thus, the Project contributed to the professionalization of family farmers throughout the fruit production chain, promoting the strengthening of family farming, food security and social, economic and environmental sustainability in the territory.
References
BARROS, Monyse Ravenna de Sousa. Os sem terrinha: uma história da luta social no Brasil. São Paulo: Expressão Popular, 2020.
BRASIL. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional – SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm. Acesso em: 15 mai. 2025.
BRASIL. Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. Brasília: Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf. Acesso em: 15 mai. 2025.
EMATER-PA. Empresa de Assistência Técnica e Extensão Rural do Pará. Plano Assistência Técnica e Extensão Rural – PROATER Municipal. Alenquer: Emater – Escritório Local de Alenquer, Governo do Estado do Pará, 2022. Disponível em: https://www.emater.pa.gov.br/PROATER2023/AMAZONAS/ALENQUER/PROATER.pdf. Acesso em: 29 abr. 2025.
FAEPA – Federação da Agricultura e Pecuária do Pará. Agronegócio paraense. Disponível em: https://sistemafaepa.com.br/faepa/agronegocio-paraense/. Acesso em: 14 maio 2025.
FIDÉLIS, Jacyara Monique Amorim da Silva. Processamento de frutas para produção de polpa congelada. 2018. 17f. Relatório de Estágio Supervisionado (Bacharelado em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE), Recife, 2018. Disponível em: https://repository.ufrpe.br/bitstream/123456789/1162/1/tcc_eso_jacyaramoniqueamorimdasilvafidelis.pdf. Acesso em:15 mai. de 2025.
FRANCALANCCI, Rafael Queiroz. Ideias de negócios: como montar uma fábrica de polpa de fruta? [S. l.]: Sebrae, [s. d.]. Disponível em: https://sebrae.com.br/Sebrae/Portal%20Sebrae/UFs/RN/Anexos/Fruticultura-Como-montar-uma-fabrica-de-polpa-de-frutas.pdf. Acesso em: 14 mai. 2025.
GUERRA. Lúcia Dias da Silva. ComiDHAA de verdade para todos: desafios para a efetivação do direito humano à alimentação adequada no cenário de crises no Brasil. Revista Saúde e Sociedade, São Paulo, v. 31, n. 2, p. 1-13 e210370pt, jan. 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-12902022210370pt. Acesso em: 15 mai. 2025.
HOMMA, Alfredo Kingo Oyama; FRAZÃO, Dilson Augusto Capucho. Fruticultura Paraense: desafios e oportunidades. Pará Rural, Belém, v. 2, n. 6, p. 18-19, ago./set. 2011. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/904214/1/ArtigoDrHomma.pdf. Acesso em: 15 mai. 2025.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Levantamento da produção Agrícola. 2022. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/economicas/agricultura-e-pecuaria/9201-levantamento-sistematico-da-producao-agricola.html. Acesso em: 15 mai. 2023.
LOVATTO, Marlene Terezinha. Agroindustrialização de Frutas I. Santa Maria - RS: Universidade Federal de Santa Maria, Colégio Politécnico, Rede e-Tec Brasil, 2016. 98 p. Disponível em:https://www.ufsm.br/app/uploads/sites/413/2018/11/14_agroindustrializacao_defrutas. Acesso em: 05 de maio de 2023.
MINISTÉRIO DA AGRICULTURA. Instrução Normativa MAPA nº 01 de 7 de janeiro de 2000. Regulamento Técnico Geral para fixação dos Padrões de Identidade e Qualidade para polpa de fruta. Disponível em: https://sogi8.sogi.com.br/Manager/texto/arquivo/exibir/arquivo?eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9AFFIjAvMTAwNi9TR19SZXF1aXNpdG9fTGVnYWxfVGV4dG8vMC8wL0RPQ1VNRU5UTyAxLnBkZi8wLzAiAFF-PrY0AgIRKZ-v7L2u54yTTXEsLtTom6nh_2Ohh3bv6A. Acesso em: 20 mai. 2025.
NASCIMENTO NETO, Fénelon do (Org.). Recomendações básicas para a aplicação das boas práticas agropecuárias e de fabricação na agricultura familiar. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2006. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/416579/1/manualboaspraticas.pdf. Acesso em: 14 mai. 2025.
NEVES, Evandro Carlos Costa; SCHMITZ, Heribert. Um balanço da operacionalização do PRONAF em Marabá e suas implicações em um Assentamento Rural entre 2013 e 2019. Retratos de Assentamentos, [S. l.], v. 24, n. 2, p. 84-104, 2021. DOI: https://doi.org/10.25059/2527-2594/retratosdeassentamentos/2021.v24i2.445. Acesso em: 5 MAI. 2025.
NODARI, Rubens Onofre; GUERRA, Miguel Pedro. A agroecologia: estratégias de pesquisa e valores. Revista Estudos Avançados, [S. l.], v. 29, n. 83, p. 183-207, 2015. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-40142015000100010. Acesso em: 15 mai. 2025.
POMPEIA, Caio. Formação política do agronegócio. São Paulo: Elefante, 2021.
REDE PENSSAN. Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional. II Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. São Paulo: Rede PENSSAN, 2022. Disponível em: https://olheparaafome.com.br/wp-content/uploads/2022/06/Relatorio-II-VIGISAN-2022.pdf. Acesso em: 14 mai. 2025.
RIBEIRO, Cleize Gonçalves Dias; SABLAYROLLES, Philippe Jean Louis. Cooperativas da agricultura familiar no Pará e beneficiamento agroindustrial: estratégias para o fortalecimento da participação nos mercados. Agricultura Familiar: Pesquisa, Formação e Desenvolvimento, Belém, v. 17, n. 2, p. 69-89, jul-dez 2023. DOI: http://dx.doi.org/10.18542/raf.v17i2.17873. Acesso em: 14 mai. 2025.
SANTOS, Adria Oliveira; PESSÔA, Elen Cristina da Silva; SILVA, Daniele Wagner. Programa de Aquisição de Alimentos e seus impactos junto às agricultoras familiares do município de Santarém-PA. Conexões, Belém, v. 7, n. 1, p. 83-114, 2019. Disponível em: https://periodicos.ufpa.br/index.php/conexoeser/article/view/17284/11569. Acesso em: 20 mai. 2025.
SOUSA, Carla da Silva; SABIONI, Sayonara Contrim; LIMA, Francisco de Sousa (Orgs.). Agroecologia: métodos e técnicas para uma agricultura sustentável – volume 3. Guarujá: Científica Digital, 2021. Disponível em: https://downloads.editoracientifica.com.br/books/978-65-87196-93-0.pdf. Acesso em: 14 mai. 2025.
VINHA, Mariana Barbosa et al. Agroindústria familiar: orientações para implantação de agroindústrias de polpa de frutas. Vitória: Incaper, 2020. Disponível em: https://biblioteca.incaper.es.gov.br/digital/bitstream/123456789/4186/1/Doc-277-Agroindustria-Familiar-Incaper.pdf. Acesso em: 14 mai. 2025.
ZUCOLOTO, Moisés; BONOMO, Robson (Orgs.). Fruticultura Tropical: diversificação e consolidação – volume 2. Alegre: CAUFES, 2017.








